Ankara'da maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti 20 işçi yaralandı
12:362025 SGK verileri açıklandı: İş kazalarında artış devam ediyor
04:58Bakan Işıkhan müjdeyi verdi: İsg harcamalarında kamu modeli geliyor!
11:44Tuzla’da çakmak fabrikası alevlere teslim oldu
11:56KARDEMİR’de Stajyer Genç İş Kazasında Hayatını Kaybetti
10:41MASKİ Saha Personeline İSG Eğitimi
12:27Limanlarda İş Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
23:16Niğde OSB’de Plastik Fabrikasında Yangın!
14:19Aliağa Nemport Limanı’nda Konteyner Yangını
13:44Sanayide "Çocuk İşçi" Tartışması: 8 Yaşındaki Çırak Tepki Çekti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla üç otoyol daha özelleştirme kapsamına alındı. Mevcut otoyol ve köprülerle birlikte tek tek ya da gruplar halinde özelleştirilebilecek varlıklar için sözleşme süresi 30 yıl olarak belirlendi.
05.09.2026 - 11:02
YAYINLANMA05.09.2026 - 11:04
GÜNCELLEME
Kamuya ait otoyol ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Özelleştirme sözleşmesinin süresi 30 yıl olarak belirlenirken, işlemlerin 31 Aralık 2031’e kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Niğde-Pozantı Otoyolu, Gaziantep Çevre Otoyolu ile Bursa Çevre Otoyolu’nun bir bölümü de özelleştirme kapsamına eklendi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 4 Eylül 2026 tarihli ve 11750 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile otoyol ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin kapsam genişletildi.
Kararla Niğde-Pozantı Otoyolu, Gaziantep Çevre Otoyolu ile Bursa Çevre Otoyolu’nun Çağlayan Kavşağı-Yenişehir Kavşağı arasındaki bölümü özelleştirme kapsam ve programına alındı.
Yolların çevre ve bağlantı yollarının yanı sıra bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri, ücret toplama merkezleri, yük aktarma merkezleri ile diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkları da özelleştirme kapsamında olacak.
Karara göre özelleştirme sözleşmesinin süresi 30 yıl olacak. Özelleştirme işlemlerinin ise 31 Aralık 2031’e kadar tamamlanması öngörülüyor.
Özelleştirme mülkiyet devri dışında işletme hakkının verilmesi, kiralama, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruf yöntemlerinden biri veya birkaçının birlikte uygulanması yoluyla gerçekleştirilebilecek.
Kapsamdaki otoyol ve köprüler, bağlı tesis ve varlıklarıyla birlikte tek paket halinde ya da ayrı ayrı gruplandırılarak özelleştirilebilecek.
Yeni karar yalnızca üç otoyolu kapsamıyor. Düzenleme, 2003 ve 2010 yıllarında alınan kararlarla özelleştirme kapsamına dahil edilen otoyol ve köprüleri de içeriyor.
2010 tarihli kararla Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının yanı sıra Ankara ve İzmir çevre otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ve bağlantı yolları özelleştirme kapsamına alınmıştı.
Özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar otoyol, çevre ve bağlantı yolları, köprüler ile bunlara bağlı tesislerin bakım, onarım ve işletilmesinden Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumlu olacak.
Özelleştirme sonrasında işletmecilerin bakım, onarım ve işletmeye ilişkin yükümlülüklerini de KGM belirleyecek. Bu yükümlülüklere ilişkin denetim ve kontroller yine KGM tarafından gerçekleştirilecek.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir