x


x
x

Diyarbakır'da demir işçileri yevmiye artışı istiyor


Diyarbakır'da kavurucu sıcak altında çalışan demir işçileri, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kalan 2 bin 200 TL'lik yevmiyelerinin 3 bin TL'ye çıkarılması talebiyle iş bıraktı.

Birkan Burkan

Birkan Burkan

EDİTÖR

03.08.2026 - 03:02

YAYINLANMA

03.08.2026 - 15:09

GÜNCELLEME
Diyarbakır'da demir işçileri yevmiye artışı istiyor

Diyarbakır'da inşaatlarda 40 dereceyi aşan sıcaklıkta demir bağlayan işçiler, 2 bin 200 TL olan yevmiyenin yetmediğini belirterek, 3 bin TL'ye yükseltilmesini istiyor.

Diyarbakır'da çalışan demir ustaları, ağırlaşan çalışma koşulları nedeniyle eylem gerçekleştirdi. Usta yevmiyesinin 2 bin 200 TL'den 3 bin TL'ye çıkarılmasını isteyen işçiler, bu talepleri yerine getirilene kadar çalışılmaması çağrısında bulundu. Eyleme katılan işçiler, taleplerine ilişkin Mezopotamya Haber Ajansına (MA) konuştu.

Yevmiyeler 3 bin TL olsun talebi

Demir ustalığını babasından öğrenen Serhat Yıldırım, "Bakıyorsun her yerde pahalılık var. Hem aile olarak hem birey olarak masraflara yetişemiyorsun. Koşullarımızın düzeltilmesini, yevmiyelerimizin 3 bin TL olmasını ve yaşam haklarımızın daha esnek olmasını istiyoruz" dedi.

Sıcaklık dolayısıyla kimsenin dışarı çıkmadığı bugünlerde çalıştıklarını dile getiren Yıldırım, "Kimsenin bir demiri tutamadığı süreçte bizler gidiyoruz sabah saat 06.00’da güneşin dibinde saat 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Güneş başımızda hiç gitmiyor. Hep eziliyoruz ve sömürülüyoruz" diye konuştu.

"İnşaatlar emekçiler sayesinde ayakta"

İşçilerden Yakup Başkan, eylemlerinin amacının sadece emeklerinin karşılığını almak olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe çalışan emekçilerin günlük yevmiyelerinin 3 bin 500 TL üzerinde olduğunu kaydeden Başkan, "Bu mesleğe emek vermiş insanlar, 2 bin 200 TL ile evini geçindirmek zorunda kalıyor. Bu para hayat şartlarının altında kalmaktadır. Buradan tüm müteahhit ve işverenlere sesleniyoruz; unutmayın bu inşaatlar emekçiler sayesinde ayakta kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

"İşçinin hakkını verin"

Diyarbakır'da 35 ile 40 derece arasındaki sıcaklıkta çalışmak zorunda kaldıklarının altını çizen Başkan, "İnsanlar gölgede dahi duramazken bizler bu sıcakta demiri tutuyoruz. Bu şekilde ağır ve zor şartlarda çalışmaktayız. Tek temennimiz insanların bir araya gelip bu işe bir çözüm bulması. Özellikle de müteahhitlere sesleniyorum; ucuz iş peşine düşüp de ucuz taşeronları aramayın. İşi ehline verin ama hakkını da verin" dedi.

Demir işçisi Ergin Çiftçioğlu da mevcut yevmiyelerle geçinmekte zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Çiftçioğlu, "Geçim sıkıntısı herkeste olduğu gibi bizde de oluyor. En azından rahat bir geçim sağlayabilmek için yevmiyemizde artış olmasını talep ediyoruz. Geçim zor en azından yevmiyelerimizin artmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: evrensel

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
Eğitim Yaşam Çevre Tarım Bursa Gunlugu Asayiş Dünya Resmi İlanlar Siyaset
Anasayfa Kategoriler YOUTUBE
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !