İSG HABER AJANSI
Geçtiğimiz günlerde Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği (TİGEP) ve İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) arasında İSG alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık konularında işbirliği protokolü imzalanmıştı. Bu kapsamda çalışmalara başlayan İSAF ve TİGEP diğer medya kuruluşlarının da dikkatini çekti.
İnsanlar için önemli ancak sağlıkları için bir o kadar zararlı olan asbest için çalışmalara başlayan İSAF ve TİGEP, Son Nokta Haber'e röportaj verdi.
Son Nokta Haber sitesinde yayınlanan röportaja göre;
İSAF İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu ve ASUD Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Sn. Mehmet Şeyhmus ENSARİ ve TİGEP Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği Başkanı Sn. M.Fatih TÜTEN’e sorularımızı yönelttik.
Sayın ENSARİ Uzun bir süredir Türkiye’de asbest ve tehlikeleri ile ilgili gerek farkındalık ve gerekse mücadele etmektesiniz.
ASBESTİN ZARARLARI NELERDİR ?
Gözle görülmeyen lifsi bir toz olan Asbest, tüm dünyada kanserojen bir madde olarak kabul edilmiştir ve bazı hastalıklarına neden olur. Asbest liflerinin solunum yoluyla akciğerlere ulaşması ve burada pürüzlü ve çengelli yapısı nedeniyle akciğerlerde doku zedelenmesine neden olması neticesinde iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere bazı hastalıklar ortaya çıkar. Plevral Hastalıklar, Asbestozis, Perikardiyal Hastalıklar iyi huylu olarak bilinen hastalıklardır. Akciğer Kanseri, Gastrointestinal Tümörler, Mezotelyoma, ve Diğer Organ Tümörleri ise kötü huylu hastalıklardır.
Yani Asbest kanser yapar.
Hem çalışma süresine bağlı olarak hem de hangi yoğunlukta toza maruz kaldığına bağlı olarak , çalışanın asbest lifine maruziyeti bitmiş olsa bile uzun yıllar sonra bile asbeste bağlı mesleki hastalıklar görülür.
YASAL MEVZUATIMIZDA ASBEST
Ülkemizde ise asbest kullanımı 1970 yılından sonra hızla artmış 2000’li yılların başında inşaat sektöründe kullanılan asbestli çimento ürünleri en üst düzeye ulaşmıştır. Ülkemizde Çevre Bakanlığı tarafından 11 Temmuz 1993 tarihinde yayınlanan “Zararlı Kimyasal Maddelerin ve Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ile asbest lifleri içeren ürünlerin piyasa sürülmesi, 1 Ocak 1996 yılında ise amfibol türü asbest içeren ürünlerin üretimi yasaklanmıştır.29 Ağustos 2010 tarihinde “Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmış, 31 Aralık 2010 tarih itibariyle yürürlüğe girerek tüm asbest türlerinin üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzı Ülkemizde yasaklanmıştır. 25 Ocak 2013 tarihinde de ‘Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’ yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik ile bina yıkım, tadilat, tamirat, bakım ve asbestli malzemenin sökümü işlerinden doğacak asbeste maruziyetin önlenmesini sağlamaktır.
Ülkemizde, önce Gemi Geri Dönüşüm Sektörü ve sonrasında kentsel dönüşüm faaliyetlerinin başlaması neticesinde kontrolsüz yapılan eski bina yıkımları ve binaların hiç asbest kullanılmamış kabul edilerek ortaya çıkan inşaat atıklarının bertaraf edilmesi büyük bir toplum sağlığı felaketine yol açacaktır. Özellikle buradan yetkililere sesleniyorum, tarihe not düşüyoruz
ASBESTE BAĞLI HASTALIKLARIN ÜLKEMİZE MALİYETİ İNSAN KAYIPLARIMIZ VE MİLYARLARCA DOLAR SAĞLIK MALİYETİ OLACAKTIR.
Sn. ENSARİ İSAF olarak hedefleriniz nelerdir?
İSAF olarak sahadaki teknikerinden uzmanına, sağlık personelinden hekimlerine, eğitimcilerinden tüm emekçilerle, Sektör kurumları ve tüm paydaş STK’larla iş birliğinde olacağımızı ilan ettik. İş sağlığı ve güvenliği alanında sektörün çok zaman kaybettiğinin farkındayız, sorunların çözümü için artık zaman kaybına tahammülümüz yoktur ve İSG CAMİASI KAYBETTİĞİ PRESTİJİ YENİDEN KAZANMALIDIR . Bu nedenle İSGGEP,DETAM ve TİGEP gibi sektörümüzün öncü kurum ve kuruluşları ile işbirliği protokolleri düzenledik.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İNSANİ BİR HAKTIR. ÇOCUKLARINA EKMEK PARASI GÖTÜRMENİN BEDELİ İŞÇİNİN CANI OLMAMALIDIR.
Sn. TÜTEN TİGEP hakkında bilgi verebilir misiniz?
TİGEP çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, iş sağlığı ve güvenliği eğitim kurumlarının öncülüğünde kurulmuştur.
Dernek, Ülkemizde ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve bilinirliğinin artırılması için çalışmalar yapmak ve bu konuda sektörde faaliyet gösteren eğitim kurumları ve bütün paydaşlarla çalışanların desteklenmesi amacı ile kurulmuştur.
Geçtiğimiz günlerde İSAF, TİGEP ve ASUD olarak bir İSG protokolü imzaladınız. Protokolün amacı nedir?
İSAF, ASUD ve TİGEP olarak sektörel medya kuruluşları dahil olmak üzere sektördeki tüm aktörleri harekete geçirerek İSG profesyonellerinin asbest farkındalıklarını arttırmayı amaçladık. İSG kültürü içerisinde yer alan asbest farkındalığı öncelikli konularımızdan biridir.
Dernek olarak asbest farkındalığı hakkında son dönemde yapmış olduğunuz bir çalışma var mı?
İSAF, ASUD, TİGEP ve İSG Haber Ajansı olarak bir konsorsiyum oluşturarak ilk önce İSG profesyonellerinin asbest konusundaki farkındalıklarını belirlemek adına sektörel haber ajansı olan İSG Haber Ajansı üzerinden “İSG Profesyonelleri için Asbest Farkındalık Anketi” düzenledik. Anketin sonuçlarına göre bir yol haritası çizerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Son Nokta Haber'in röportajına ulaşmak için tıklayınız
İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız
İSG Haber Twitter sayfamızı takip etmek için tıklayınız
İSG Haber Linkedin sayfamızı takip etmek için tıklayınız
İSG Haber Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
İSG Haber Google İşyeri sayfamızı takip etmek için tıklayınız
İSG Haber Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayınız
Yorum yazarak isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı değil haberi geçen ajanstır.