Endüstriyel mutfakları hafife almayın

Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mete Han Üner: - "Mutfak işletmeciliği az tehlikeli gruplar arasında yer alıyor fakat birçok iş kazası da yine mutfak bölümünde meydana geliyor"

Ayça Yaslı
Ayça Yaslı Tüm Haberleri

DÜZCE (İHA)

Endüstriyel mutfak işletmeciliğinin "az tehlikeli" gruplar arasında yer aldığını fakat birçok iş kazasının da yine mutfakta meydana geldiğini söyleyen Düzce Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mete Han Üner:

"Mutfaklarımızda çoğunlukla lise eğitimi dahi almamış aşçılarımız çalışıyor. Eğitim seviyesi düştükçe iş kazalarının kader olduğu ve önlenemeyeceğine yönelik yaygın düşünce de her geçen gün artıyor" 


Türkiye'de faaliyet gösteren otel, restoran ve fabrika gibi büyük işletmelerin endüstriyel mutfaklarında bazı kazalar yaşanabiliyor. Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta İkram Hizmetleri Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mete Han Üner, yanma, haşlanma, gaz ve yemek zehirlenmesi gibi meydana gelen kazaların önüne geçilebileceğini belirterek, iş güvenliğinin önemine dikkat çekti. Türkiye'de mutfak işletmeciliğinin az tehlikeli gruplar arasında yer aldığını fakat birçok iş kazasının da yine mutfak bölümünde meydana geldiğini söyleyen Üner, "Türkiye'de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışma hayatına farklı bir şekilde girdi. 4857 sayılı Kanun da bunu çok güzel bir şekilde destekliyor. Ancak Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği açısından çok büyük bir boşluk var. Mesleki branşlaşma adına biraz yetersiziz" dedi.

"MUTFAKLARDA ÇOK CİDDİ RİSKLER VAR"

İş sağlığı ve güvenliği konusunda verilen eğitimlerde birçok eksik olduğunun da altını çizen Üner, şunları ekledi:

"Birçok okulda anlatılan iş sağlığı ve güvenliği dersleri halen temel alanlar hariç birçok alana uygun hale getirilmiş durumda değil. Bunlardan bir tanesi de otel ve lokanta mutfakları geliyor. Mevzuata göre otel mutfakları turizm işletmeleri ve yiyecek içecek işletmeciliği yapan kurumların kısımları C sınıfında yer alıyor, yani az tehlikeli grupta sayılıyor. Fakat buralarda çok ciddi riskler var. Otel mutfağında kayarak düşme, kesikler, yanıklar, kimyasal maruziyet, gaz zehirlenmeleri, gıda zehirlenmeleri, gaz patlamaları ve yangınlar ile muhatap olabiliyorsunuz. Yapılan istatistikler gösteriyor ki mutfaklarda en çok görülen iş kazaları öncelikle kesikler, kayarak düşmeler, yanmalar ve haşlanmalar olmak üzere birçok kaza tipi var. Bazı kazalar mutfaklarda oldukça az görülmesine rağmen sonuçları çok ağır olabiliyor" 

"MUTFAKLARDA RİSK ANALİZİNİN ÇOK SIKI YAPILMASI GEREKİYOR"

Otel ve çok katlı yapıların mutfağının en alt katlarda yer aldığını ifade eden Üner, "15-20 katlı binaların alt kısımları genellikle mutfak oluyor. Bu bölgeler tehlikelere ve tehlikelerin ortaya koyacağı risklere karşı son derece açık durumda. Bu risklerden etkilenecek grupların en başında da o mutfakta çalışacak olan aşçılar, aşçı yardımcıları, garsonlar, gıda mühendisleri ve diyetisyenler geliyor. Bu yüzden mutfaklarda risk analizinin çok sıkı bir şekilde yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan mutfaklarda çalışanların genellikle ilkokul mezunu olduğunu, lisansüstü eğitimli aşçının az olduğunu vurgulayan Mete Han Üner:

"Mutfaklarımızda çoğunlukla lise eğitimi dahi almamış aşçılarımız çalışıyor. Halen çeşitli kurslar ve meslek edindirme eğitimleri vasıtasıyla üniversite mezunu olmayan kişilere meslekte çalışma hakkı tanınıyor. Eğitim seviyesi düştükçe iş kazalarının kader olduğu ve önlenemeyeceğine yönelik yaygın düşünce her geçen gün artıyor. İnsanlar, eğitim seviyesi arttıkça kazaların alınacak tedbirler ile önlenebileceğine inanıyor. Doğru eğitim ile önlenebileceğine inanıyorlar" 

"MUTFAK KURMAK EKİP İŞİDİR"

Endüstriyel mutfakların kurulumu esnasında mutlaka ekip olması gerektiğini belirten Öğretim Görevlisi Mete Han Üner, sözlerini şöyle noktaladı:


"Endüstriyel mutfaklardaki en büyük problem, herkesin mutfak tasarlayabiliyor olmasıdır. Mimar arkadaşlar bir yapının nasıl yapılacağı ile ilgileniyorlar ama bu mutfaklarda çalışan meslek gruplarının da belki bir mimar kadar teknik bilgiye sahip olmasalar da kullanım açısından yüksek bir bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Restoran ve otel mutfakları kurulurken aşçı başlarından, deneyimli diyetisyenlerden ve bu konuda eğitim almış meslek gruplarından yararlanılıyor. Maalesef bunu sağlayacak bir yasa yok. Çünkü o mutfaklardaki çalışma şartlarını bildiğiniz zaman düşünülmeyen, akla gelmeyen riskleri de çıkartabilirsiniz. Mutfak kurulumu bu yüzden bir ekip işidir. Mutfaklar revize edilirken ya da baştan yapılırken iş güvenliği uzmanının da projeye katılması gerekiyor. Sadece yapım aşamasında oluşabilecek risklere karşı değil, kullanım kolaylığı ve ergonomi açısından da iş güvenliği uzmanının görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum"

İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız

İSG Haber Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Google İşyeri sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayınız 

# İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİLİ:
# İŞ KAZASI İLE İLİŞKİLİ:

01 Kas 2021 - 12:00 - Gündem

Muhabir  Ayça Yaslı



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı isghaber.com.tr | Türkiye'nin İSG Haber Ajansı değil haberi geçen ajanstır.


Uzman ilanı

Bingöl toki projesinde görevlendirilmek üzere A ve B sınıfı İş güvenliği uzmanı ihtiyacımız bulunmaktadır. İlgilenen arkadaşlar özgeçmişlerini isb...

AKTİF1 OSGB

İSTANBUL İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

İstanbul’da yer alan projemizde çalıştırılmak üzere Elektrik Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi veya Elektrik Teknik Öğretmeni ( EKAT belgesine...

05319904449 HÜSEYİN DEMİRDAĞ

ANKARA A VE B İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Ankara/ Mamak'ta Aktif Hekimler OSGB'de çalışmak üzere kısmı (haftada 3 gün) ve tam zamanlı A-B sınıfı İş güvenliği uzmanı aranıyor. Whatsapptan CV' i...

0537 428 38 84  AKTİF HEKİMLER

BURSA İŞYERİ HEMŞİRESİ/DSP

Bursa Nilüfer'de HRS projesinde tam zamanlı mesleğini severek yapan çalışma arkadaşları CV'lerini [email protected] mail adresine iletebilir. 

AKTİF HEKİMLER

KIRIKKALE B VE C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Kırıkkale şantiyede görevlendirilmek üzere tecrübeli tam zamanlı B-C sınıfı iş güvenliği uzmanı alımı yapılacak. İlgilenen adayların CV'lerini whatsap...

0537 428 38 84 AKTİF HEKİMLER

İSTANBUL C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Tim Osgb bünyesinde Üsküdar Kısklı da bulunan inşaat projemiz için Tam zamanlı C Sınıfı İş güvenliği uzmanına ihtiyacımız vardır.İlgilenen adayların i...

0 543 465 9775 TİM OSGB

İSTANBUL B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Tim Osgb bünyesinde Eyüp te bulunan inşaat projemiz için Tam zamanlı B Sınıfı İş güvenliği uzmanına ihtiyacımız vardır.İlgilenen adayların ilknur.uluc...

0 543 465 9775 TİM OSGB

İSTANBUL C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Tim Osgb bünyesinde Çengelköy de bulunan inşaat projemiz için Tam zamanlı C Sınıfı İş güvenliği uzmanına ihtiyacımız vardır.İlgilenen adayların ilknur...

0 543 465 9775 TİM OSGB

ANKARA C İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

Kazanda bir projede çalışmak üzere ingilizce bilen c sınıfı iş güvenliği uzmanı arayışımız bulunmaktadır.İletişim: 0 545 484 99 59

0 545 484 99 59