78 can, bitmeyen acı: Türkiye’yi yasa boğan Kartalkaya yangınının 1. yılı
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de 34’ü çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 137 kişinin yaralandığı yangın faciasının üzerinden 1 yıl geçti.
Yangın, 21 Ocak 2025’te saat 03.16’da otelin restoran bölümünde yer alan ve “showroom” olarak adlandırılan alandaki grill plate cihazından çıktı. LPG fleksi hortumunun erimesi sonucu gazın alev almasıyla yangın kısa sürede büyüyerek kontrol edilemez hale geldi.

Ekipler seferber oldu
İhbar üzerine bölgeye Bolu merkez, ilçeler ve çevre illerden çok sayıda itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekibi sevk edildi. Olaya 156 araç ve 428 personelle müdahale edilirken, arama kurtarma ve soğutma çalışmaları ihbardan 36 saat sonra tamamlandı.
İçişleri, Sağlık, Kültür ve Turizm ile Sanayi ve Teknoloji bakanları ile dönemin AFAD Başkanı da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Güvenlik kameraları dehşeti gözler önüne serdi
Otelin güvenlik kameraları, yangının çıkış anını, alevlerin yayılışını ve konaklayanların kurtulma çabalarını saniye saniye kaydetti. Görüntülerde mutfak çalışanlarının panik halinde yangın tüpünü kullanmadan kaçtığı, dumanın kısa sürede tüm katları sardığı görüldü.
Bazı tatilcilerin çarşafları birbirine bağlayarak camlardan inmeye çalıştığı, sundurma ve merdivenlerle tahliyelerin yapıldığı, 5’inci kattan inmeye çalışan bir kişinin düştüğü anlar kameralara yansıdı.

İlk müdahale 68 dakika sonra
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü raporuna göre yangın ihbarı 03.30’da alındı, ekiplerin olay yerine varış ve ilk müdahale saati ise 04.24 olarak kayıtlara geçti. Raporda, otelin tamamının kullanılamaz hale geldiği belirtildi.
Genel müdür ve ailesinin görüntüleri ortaya çıktı
Güvenlik kamerası kayıtlarında, yangının başlamasından yaklaşık 18 dakika sonra otelin Genel Müdürü Emir Aras ve ailesinin odalarını terk ettiği görüldü. Kısa süre içinde koridorların yoğun dumanla kaplandığı görüntülere yansıdı.

Soruşturma ve tutuklamalar
Faciaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında otel sahibi, yöneticiler, teknik ve mutfak personeli ile denetimden sorumlu bazı kamu görevlileri dahil çok sayıda kişi tutuklandı. Alanında uzman bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu.

Bilirkişi raporu: “Öngörülebilir ve önlenebilirdi”
Bilirkişi raporunda, otelin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik şartlarını sağlamadığı, yangının LPG kaynaklı olarak büyüdüğü ve merdiven boşluklarının baca etkisiyle dumanın üst katlara yayıldığı tespit edildi.
Raporda, olayın “öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir” olduğu vurgulanarak, ihmaller zincirinin çok sayıda can kaybına doğrudan neden olduğu ifade edildi.

Türkiye yasta birleşti
Siyasi parti liderleri ve birçok sivil toplum kuruluşu taziye mesajları yayımladı. Ülke genelinde 1 günlük milli yas ilan edildi.
Kartalkaya’daki yangın faciası, aradan geçen 1 yıla rağmen hem acısıyla hem de ihmallerle yüzleşme gerekliliğiyle Türkiye’nin hafızasındaki yerini koruyor.