Gündem > Bütçede Çocuk İşçiliğe Pay Yok, Patron Teşviki Var

Çalışma Bakanlığı Bütçesi Komisyonda: Bütçede Çocuk İşçiliğe Yok, Patron Teşviki Var

Bakanlık bütçesinde patronlara sunulan sigorta primi teşvikleri artarken, iş sağlığı ve güvenliği ile çocuk işçiliğe ayrılan pay sabit tutuldu.

Bütçe teklifi 447,9 milyar TL’ye gerilerken, işveren teşvikleri üzerinden ücret zamları yüzde 25-27 bandına sıkışacak. Oysa geçtiğimiz günlerde Kocaeli Dilovası’nda İŞKUR binasının hemen yanı başında kaçak olduğu iddia edilen parfüm atölyesindeki patlamada 2’si çocuk, 6 kadın işçi yaşamını yitirmişti.

Bütçede Çocuk İşçiliğe Pay Yok, Patron Teşviki Var

Bakanlık çocuk işçiliğe karşı adım atmıyor mu?

“Çocukların korunması ve gelişimi” için 2025’te sembolik olarak ayrılan 1000 TL’lik ödenek, 2026’da tamamen sıfırlandı. Çocuk işçiliğe karşı mücadele programında ise hedef 30 bin çocuk olarak sabit tutuldu.

İSG faaliyetleri de geriledi: 2024’te 1131 olan faaliyet sayısı 2025’te 872’ye indi, 2026 için sadece 879’a çıkarılması planlanıyor. Ölümlü iş kazası oranı 2025’te yüz binde 7’ye çıkarken, bakanlık 2026 hedefini yüz binde 6,4 olarak belirledi.

İSG ve çocuk işçiliğe ayrılan payların artırılmaması, iş cinayetleri ve kayıtsız çalışmaya karşı adım atılmadığı şeklinde yorumlanıyor.